Közvilágítás korlátozására kaptak lehetőséget az önkormányzatok

A települési közvilágítás önkormányzati feladat. Ugyanakkor számos önkormányzat nehézségekkel küzd a megemelkedett villamosenergia költségek miatt, így fontolóra vette a közvilágítás korlátozását. Bár a mondás szerint a „fény nem fényűzés”, de a jelenlegi villamosenergia-árak mellett kiemelten fontos, hogy minél előbb hatékony spórolásba kezdhessenek az önkormányzatok.

A közvilágítás korlátozása eddig számos adminisztratív korlátba ütközött és több hozzájárulást is igényelt. A teljes folyamat ráadásul nehezen volt átlátható és bizonyos esetekben egyáltalán nem volt biztos, hogy lehet-e korlátozni a közvilágítást. Az eddigi szabályokon most változtatott a Kormány 449/2022. (XI. 9.) Korm. rendelete, amely tegnap jelent meg a Magyar Közlönyben és amely könyebbé-átláthatóbbá tette a folyamatot.

Az új szabályozás szerint 2022. november 10-től a veszélyhelyzet ideje alatti időszakra felhatalmazást kaptak a települési önkormányzatok képviselő-testületei, közgyűlései, a fővárosi közgyűlés, illetve a fővárosi kerületek képviselő-testületei, hogy az adott település, illetve kerület közvilágításának időtartamával, illetve mértékével kapcsolatos kérdéseket rendeletben szabályozzák.

Ráadásul a Kormányrendelet alapján nem kell közbiztonsági kérdésben semmilyen hatóság, vagy szerv jóváhagyását, illetve véleményét ehhez beszerezni (amelyek eddig a fő akadályozó okok voltak). Sőt minden ezzel ellentétes rendelkezés semmis, illetve nem alkalmazandó. Mindez rendkívüli segítség az önkormányzatoknak. Így nem kell hosszú időt eltölteni a szükséges jóváhagyások beszerzésével, ráadásul több esetben az is időt vett el, hogy egyáltalán kiderüljön, hogy kitől kell jóváhagyás.

Továbbá a Kormányrendelet alapján a vonatkozó rendeleteket a közbiztonsági, vagyon- és személyvédelmi, valamint közútbiztonsági szempontokra figyelemmel kell megalkotni. Ez egyébként magától értetődő szükséglet, mivel a közvilágítás megléte számos balesetet, szabálysértést és bűncselekményt is képes megelőzni.

Ügyvédi tanács

Felhívom a figyelmet arra, hogy a jelenlegi villamosenergia árak miatt még a kisebb önkormányzatokat is közbeszerzési kötelezettség terheli a közvilágítással, illetve önkormányzati-intézményi felhasználással érintett villamosenergia kapcsán. Ráadásul, bár számos cég házal azzal, hogy ún. ESCO beruházással kicseréli a közvilágítást, a részükre fizetendő utólagos szolgáltatási díjak volumene is elérheti a közbeszerzési értékhatárt. Így mind az energiabeszerzés, mind a közvilágítás korszerűsítése kapcsán érdemes időben energetikai szakjogászhoz fordulni.