Pontosítottak a hitelfizetési moratórium szabályain

Tegnap éjjel megjelent a 62/2020. (III. 24.) Korm. rendelet, amely a 2020. március 18-án megjelent 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet fizetési moratóriumra vonatkozó részletszabályairól rendelkezik.

A korábbi rendelet bevezette, hogy a felek eltérő rendelkezése hiányában a 2020. március 18-ig megkötött hitelek (hitelszerződés, kölcsönszerződés, pénzügyi lízingszerződés) tőke-, kamat és díjfizetési kötelezettsége 2020. december 31-ig felfüggesztésre kerül. A veszélyhelyzet alatt lejáró szerződések pedig 2020. december 31-ig meghosszabbodnak. A moratórium ugyanakkor nem akadályozza az adóst abban, hogy önként teljesítsen az eredeti szerződéses feltételek szerint, amelyről érdemes külön értesíteni a hitelezőt.
 
A korábbi rendelet hatálya mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások hiteleire is kiterjed. Fontos ugyanakkor, hogy ha külföldi jog alatti a szerződés (pl. külföldi bankok által nyújtott szindikált hitelek), vagy egy egyszerű magánkölcsönről van szó, akkor arra nem terjed ki a moratórium a korábbi rendelet szerint.

Az új 62/2020. (III. 24.) Korm. rendelet a moratórium hatályát kiterjeszti a munkáltatói kölcsönökre és a Nemzeti Eszközkezelő Programra, valamint a garanciaszerződésekre és garanciavállalási nyilatkozatokra is. A moratóriumnak megfelelően módosult szerződést pedig nem kell külön újra közjegyzői okiratba foglalni, ami további költségektől mentesíti az adósokat.

Az új Kormányrendelet alapján a tőketartozást nem lehet a moratórium ideje alatt nem teljesített kamattal megnövelni, azaz nem lehet kamatos kamatot felszámítani a moratórium idején. Emellett 2021. január 1-től a korábban felvett hitel eredeti törlesztőrészletének mértéke nem növekedhet. A futamidő pedig úgy hosszabbodik meg, hogy a törlesztőrészlet mértéke változatlan az új futamidő alatt. Ezek a lépések jelentős komoly fizetési könnyítést jelentenek az adósoknak, lélegzetvételhez juttatva a lakosságot és a vállalati szektort, különösen a válságnak amúgy is kitett KKV-kat.

Emellett az új Kormányrendelet egyértelművé teszi, hogy az önkéntes teljesítés nem érinti a moratórium hatályát és az így megfizetett összegeket az eredeti szerződéses feltételek szerint kell jóváírni. Ez azt is jelenti, hogy a moratórium hatálya alatt bizonyos ideig önkéntesen is lehet teljesíteni, majd amikor az az adós körülményei folytán már nem lehetséges, vagy nem célszerű, akkor a moratórium szabályai automatikusan alkalmazandók. Mindezek okán mindenképp javasolt kommunikálni a hitelezővel és időben jelezni, ha már nem járható az önkéntes teljesítés.

A bevezetett rendelkezések segítenek az adósoknak talpon maradni, ugyanakkor jelentős terheket rónak a pénzügyi szektorra. Mindezek okán jelentős gazdaságélénkítő csomagokra és további részletszabályokra van szükség ahhoz, hogy a gazdaság motorját képező pénzügyi szektor életképessége továbbra is biztosított legyen.
Amennyiben tetszett, vagy bármilyen észrevételetek lenne, kérlek jelezzétek és persze ne felejtsétek el a megosztást és az oldalam követését sem.