Koronavírus jogi szemmel

 

A koronavírus miatt a WHO 2020. január 30-án globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, majd 2020. február 28-án magasról nagyon magasra emelte koronavírus-járvány globális veszélyének szintjét. A vírus terjedése, valamint az az alapján bevezetett intézkedések jelentős hatással vannak a nemzetközi kereskedelemre és több országban a mindennapi életre is. Számos szerződés teljesítése súlyos akadályokba ütközik, illetve eleve lehetetlenné válik.

Ezért a koronavírus következtében kialakult helyzetet nemcsak járványügyi, hanem jogi szempontból is hatékonyan kell kezelni, amelyre a konkrét körülmények, az adott szerződés, és az irányadó jog függvényében több lehetőség is adódik.

Lehet vis maiorra, vagy lehetetlenülésre hivatkozni, sőt angolszász jogrendszer alatt a „frustration”, „impossibility”, illetve „impracticality” doktrínája is segítségünkre lehet. Továbbá adott esetben akár bírósági szerződésmódosítást is lehet kérni.

A problémák jó része körültekintő szerződéskötéssel és megfelelő szerződéses rendelkezésekkel megelőzhető. Ugyanakkor, ha nem várt eseményre kerül sor, akkor bármilyen konkrét lépés előtt elemezni kell a kialakult helyzetet, és mindenképp javasolt felkészült ügyvéd segítségét igénybe venni.

Amennyiben tetszett a cikkem, kérlek jelezd és osszad is meg. A fentiek bővebb elemzését tartalmazó részletes cikk is hamarosan közzétételre kerül.