Hamarosan indul az azonnali fizetési rendszer

Március 2-ától másodperceken belül megtörténnek a 10 millió forint alatti elektronikusan indított belföldi forintátutalások. A bevezetésre kerülő azonnali fizetési rendszer (AFR) folyamatosan rendelkezésre fog állni, azaz az év összes napján éjjel-nappal lehet fizetési megbízásokat küldeni és fogadni. Ráadásul a rendszer az utalást kezdeményező részére is azonnal visszajelzést küld az utalás teljesítéséről.

Az új rendszerben a bankszámlaszám mellett másodlagos azonosítók is megadhatók, így akár a számlaszám ismerete nélkül, a kedvezményezett mobilszámával, email címével, vagy adószámával is indíthatók tranzakciók. Emellett fizetési kérelmet is lehet küldeni a rendszerben, amelynél a fizető fél egy egyszerű jóváhagyással végre tudja hajtani a tranzakciót.

A rendszer használatának gazdaságélénkítő hatásai egyértelműek. Számos ügylet gyorsabb, kényelmesebb lesz és a rendszerre épülve hasznos FinTech megoldások fognak megjelenni.

Emellett a vállalkozások közötti ügyletek és akár az ingatlanvásárlások is gyorsabbak, egyértelműbbek lesznek, mivel gondos előkészítéssel (többszöri utalással) akár szerződéskötéskor is meg lehet majd fizetni a vételárat, így nem kell napokat várni a fizetési igazolásokra.

Ugyanakkor mind a bankszektornak, mind a számlatulajdonosoknak fel kell készülniük az esetleges visszaélésekre. A hamis applikációk és sms üzenetek mellett a legnagyobb kockázatot a megalapozatlan fizetési kérelmek, valamint azok gondatlan elfogadása jelenthet. Emellett fokozottan figyelni kell arra, hogy megfelelő számlaszámot, vagy másodlagos azonosítót adjunk meg, mivel azonnal teljesülnek a tranzakciók és tévesen utalt összeg visszahívása hosszú időt vesz igénybe. Ráadásul a rendszerben könnyű továbbutalni a pénzt és rövid idő alatt már több láncolaton keresztül messze járhat a pénz.

Megfelelő körültekintéssel és pénzügyi tudatossággal komoly lehetőségek vannak az azonnali fizetési rendszerben. Kizárólag a bankokon és az érintett feleken múlik, hogy élnek, vagy visszaélnek a rendszer adta lehetőségekkel.